Ditgebeurterals#6 Ik de helweek doe maandag: gewoontes

De helweek is een bekend fenomeen in het Noorse leger. Als ik even een samenvatting moet geven. Het is vooral veel lopen lopen en nog eens lopen, en weinig slapen. Erik Betrand Larsen is een Noorse ex militair en hij besloot een versie van de helweek te maken die voor iedereen toe pasbaar is. Wil je er meer over weten? Bekijk dan www.helweek.nl. Ik besloot in ieder geval deze week de helweek uit te voeren.

De helweek begint om 5.00 uur maandagochtend! En eindigt op 22.00 uur zondagavond. Elke dag heeft een specifiek thema waarover je later meer zult lezen. En dan zijn er ook nog eens de mega strenge regels om op te volgen.

  • Start maandochtend om 5.00 uur en eindig zondagavond om 22.00 uur.
  • Sta elke ochtend om 5 uur op!
  • Ga elke avond om 10 uur naar bed!
  • Werk de hele week extreem hard. Wees gefocust,bewust en plichtstrouw.
  • Blijf trouw aan je plan.
  • Wees je ten alle tijde bewust van je modus en je focus.
  • Wees je bewust van alle rollen die je in de loop van de dag vervult, en vervul ze met glans.
  • Probeer de hele tijd blij,positief en oplossingsgericht te zijn.
  • Wees daadkrachtig en proactief.
  • Neem weloverwogen en kwalitatieve rust.
  • Besteed extra aandacht aan kleding en uiterlijk.
  • Laat alle privezaken wachten tot de avond.
  • Gebruik geen social media onder werktijd.
  • Beperk praatjes met collega’s tot een minimum.
  • Train 1 x per dag, het liefst in de ochtend.
  • Eet de hele week gezond.
  • Laat de televisie zoveel mogelijk uit.

2/3 van deze regels gaat zeer moeilijk voor mij worden. Maar we zullen zien!

maandag

De opdracht van vandaag is om je goede en je slechte gewoontes in kaart te brengen. Je bedenkt vervolgens een strategie om de goede gewoonte te versterken en de slechte gewoontes af te leren.

slechte gewoontes:

  • Anderen op de eerste plek zetten( teveel)

Ik kan deze veranderen door wat egoistischer te zijn. Wanneer ik iets niet wil het ook niet doen, eerlijker voor mijn mening uitkomen, eerst mijn eigen werk dan het werk van anderen enz.

  • Weinig tot geen iniatief nemen

Niet te lang met dingen blijven zitten, direct actie ondernemen. Hoe langer ik met iets wacht, hoe lastiger het wordt.

  • Chaotische werker

Een prioriteitenlijstje maken, welke taak is het belangrijkste en welke taak komt daarna? Bureau netjes opruimen. Mijn nieuwe boekje over efficient werken doorlezen.

  • Snel afgeleid

Oortjes in tijdens het werken. Grenzen aangeven voor mijzelf ( nu even niet, ik moet eerst deze opdracht even afmaken daarna luister ik naar je enz).

  • Teveel snacken

Meer water drinken om het hongergevoel te bestrijden, niet na schooltijd in de buurt van de Ah to go komen. Thuis een stuk fruit pakken als ik trek heb in eten. Wanneer ik de aandring voel om te snacken wat anders gaan doen.

Goede eigenschappen

  • Ik ben er altijd

De hele week op tijd zijn, en geen lessen overslaan( dit doe ik meestal al). Afspraken nakomen en mij actief inzetten tijdens de lessen.

  • Gelijkmatig humeur

Mij niet te snel ergeren aan personen( tot 10 tellen). Eerlijk zijn als er wat is.

  • harde werker

Hard werken en proberen mijn huiswerk op school af te krijgen. Zo niet? Wat langer op school blijven.

  • positief ingesteld

Positief blijven denken. Negativiteit zoveel mogelijk vermijden. Negatieve gedachtes omzetten in positieve gedachten.

  • creatieve denker

Paar minuutjes mediteren deze week,mijn hersenen rust blijven geven, veel lezen.

Wanneer ik wakker wordt om 5.00 uur, heb ik direct spijt. Het is koud, ik voel me me moe en heb mij nog nooit zo oncomforttabel gevoelt.

Ik begin eerst maar met 20 minuten mediteren. Daarna is de inspiratie ook wel op. En nu? Ik kan namelijk nog niet zoveel, mijn ouders liggen nog te slapen en die wil ik niet wakker maken.

Ik besluit dat het hoognodig tijd is om het wat warmer te krijgen. Ik ga sporten! Ik begin met 5 minuten arm, dan 5 minuten buik, dan 5 minuten benen. Je moet eigelijk 1 uur per dag sporten, maar vind de 10.000 stappen die ik elke dag zet+ 15 min spiertraining wel voldoende.

Ik lees na het sporten even wat blogs op het internet over de helweek. Ik voel hoe mijn ogen heel zwaar worden. De verleiding om nog even in bed te kruipen is groot, maar ik weersta de verleiding en ga me klaarmaken voor de dag.

Ik laat wanneer ik mijn kamer uitloop mijn mobiel vallen op de grond. Ofcourse valt ie precies op het scherm en is het: hallo barst nummer 5. Positief blijven is even moeilijk nu.

Als onbijt trakteer ik mijzelf op een gebakken ei, met onbijtspek! Daarbij drink ik koffie en water. Als dessert neem ik nog een banaan.

Onder het genot van een kopje thee maak ik nog een to-do lijstje voor vandaag. Ik denk zeker dat het belangrijk is dat je elke dag een aantal kleine doelen hebt. Dit maakt je dag een stuk boeiender.

Het leuke aan zo vroeg opstaan is dat je nu tijd hebt om dingen te doen waar je normaal gesproken geen tijd voor hebt. Love it!

Ik blijf in de pauze weer eens binnen omdat mijn klasgenootjes weer suiker gaan halen bij de Jumbo. Ze zijn zo gek om door de keiharde wind te lopen. Ik ga in de werkmodus en maak alvast huiswerk zodat ik misschien wat eerder naar huis kan. Helaas wordt ik gestoord door meisjes die het leuk vinden om letterlijk naast mij pauze te houden en om lekker veel met de tafel te bewegen.ik besluit positief te blijven.

Ik merk dat veel wel goed gaat, en een paar dingen gaan niet zo goed. Ik kom de afspraken die ik met mijzelf maak niet na. Ik eet een koekje terwijl ik alleen maar gezond wilde eten vandaag en ik spreek iemand niet aan terwijl ik dat wel wilde doen. Nou zijn de omstandigheden ook niet echt ideaal. Het koekje werdt mij aangeboden omdat een studente van onze opleiding de skills hero wedstrijd heeft gewonnen en ik wilde niet weigeren. Ik kon dat meisje niet aanspreken omdat ze er niet was. Ik besluit het besluit het beste van de situatie te maken en bereid zelf zo veel mogelijk voor op de gezamelijke opdracht.

Als lunch geniet ik van een heerlijke poke bowl. Met daarin bonen,zalm, plakrijst,komkommer en wortelen. Ik heb hem gekocht bij de Ah to go. Dit doe ik elke week een keer. Love salades

Een van mijn slechte gewoontes komt naar boven borrelen tijdens het project vandaag op school. Mevrouw heeft ons allemaal opdrachten voor vandaag gegeven die ik allang af heb. Dus ik heb nu niet veel te doen. Maar weggaan mag ik nog niet. Ik besluit maar een to-do lijst voor morgen te maken en lees wat blogs voor inspiratie.

Om mijzelf af te leiden loop ik de hele gang af naar het toilet. Het is een behoorlijk lange gang dus ik kan op deze manier goed de benen strekken en aan mijn stappen komen.

Ik ben blij. Niet alleen mogen we een uur eerder weg, het zonnetje schijnt en ik zit ook nog eens in een volledig lege coupe. Op deze manier kom ik heerlijk uit de schoolmodus en ga ik in de relaxmodus.

Thuis maak ik eerst huiswerk en grijp daarna als een aasgier mijn mobiel om social media te checken. Dit mag als je werkdag voorbij is. Ik kom tot de conclusie dat ik niks gemist heb. Stomme facebook :*.

Ik moet zeggen dat het versterken en veranderen van mijn gewoontes goed is gegaan vandaag. Alleen over dat iniatief nemen ben ik ontevreden. Maar achja, ik ben ook maar een mens.

Als diner eten we biefstuk in een soort roomsaus, salade en stukjes ciabattabrood. Superlekker!

Als toetje eten we aardbeien met slagroom. Jum!

Je mag eigelijk geen televisie kijken tijdens de helweek. Dit doe ik dan ook minder dan normaal. Ik check alleen curvy supermodel vanwege een oud klasgenootje wat mee doet.

Morgen staat in het teken van Modus & Focus

One reply to “Ditgebeurterals#6 Ik de helweek doe maandag: gewoontes

Leave a comment

close-alt close collapse comment ellipsis expand gallery heart lock menu next pinned previous reply search share star